Специални контейнери за боклук. Видове.

В днешно време  контейнерите за смет се делят на различни  видове и тяхното предназначение е да извозват  битови и някои промишлени, търговски отпадъци. 

Главната цел на  специалните контейнери е да се използват за  складиране и транспортиране на отпадъците  в тях до мястото на изхвърляне или до сметището.

Докато настъпи момента за извозване на събрания боклук се предполага, че гражданите, които изхвърлят техните битови отпадъци и служителите на фирмите, където се изпълняват едни и същи операции с  промишлени и търговски отпадъци,  ще сортират правилно техните отпадъци разделно. 

За да се улесни тази задача на гражданите и работниците в техните фирми има създадени различни специални контейнери.

Специалните контейнери са създадени с цел да приемат  битови и търговски отпадъци. 

Те са достъпни в различни форми като:

Пластмасови – пластмасовите контейнери представляват резервоари за разделно събиране и сортиране на битови отпадъци. Те могат да имат ергономична форма и техния обем и един и половина до три пъти по-огромен от количеството на боклуци, които могат да съберат стандартните контейнери за  отпадъци.

Друг вид специален контейнер е този от  фибростъкло и той няма по – голямо тегло от шестдесет килограма. Изпразването на такъв контейнер се прави винаги с механичен кран манипулатор. 

Такъв тип контейнер се издига високо и след това се поставя  над контейнера за събиране на отпадъци и боклуци, който е монтиран на камиона за боклук.

Контейнерите от фибростъкло могат да са устойчиви в различни зависимости като да бъдат огнеупорни, звукоизолирани, с поцинковано дъно и др. 

Друг вид специален контейнер е този от полиетилен.  Дизайнът на полиетиленови контейнери е като другите – изпразването се прави през отвореното дъно. 

Обемът на специалните контейнери от полиетилен е в границите 1,5-2,5 м3 като този обем сам по себе си влияе положително на сметките за комунални услуги като те са по – ниски.

Друга особеност на специалните контейнери е, че те могат да бъдат направени от стационарни конструкции, което означава да са като заровени системи за събиране на отпадъци ( например има такива в Бургас ). 

Основното им предимство е висока естетичност – видим е само елементът за събиране на боклуци, който се показва над  земята. Обемът на задвижването може да варира и да бъде до  пет куб. метра.

Специалните контейнерите за отпадъци от фибростъкло и полиетилен могат да бъдат от  няколко цветови вариации, за да бъдат по – добре разпознавани и различването им ще бъде по – лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се