Избор на подходящ контейнер за строителни отпадъци според нужния ни обем

Строителството на нови сгради и строителни ремонти на стари сгради спомагат за подобряване на външния вид в градовете, които живеем, увеличение на жилища за хората в тях и др. При изпълнението на строителни дейности се изисква от строителите да спазват строги санитарни стандарти. Чистотата на околната среда e много важна за място, където ще живеят много хора и за да се спре превантивно замърсяването на околната среда около нас се приемат  редица закони. Тяхната цел е  да защитят максимално жителите, гостите и строителите от замърсяване и транспортирането на отпадъци е една от дейностите, които спомагат за спазването на това правило. Транспортирането на отпадъци трябва да бъде в херметически затворени контейнери.

Строителните отпадъци могат да бъдат генерирани при строителство на нови сгради, освежителен ремонт на стари сгради, събаряне и други. Различни видове строителни отпадъци съдържат съединения, които могат да са  опасни за нашето здраве. Фирмата, която има задължение да извърши  извозване на строителни отпадъци, трябва и да извършва почистване на територията. Гражданите също така имат задължение да превозват своите обемисти и строителни отпадъци за своя сметка, защото има забрана да бъдат изхвърляни  в контейнери за твърди отпадъци. Такива действия за неправилно изхвърляне на строителни отпадъци  могат да донесат солени глоби и санкции на нарушителите.

Как да изберем контейнер за строителни отпадъци  и  нужното ни превозно средство за извозване?

Важно е да се знае, че обемът на строителните отпадъци не трябва да превишава свободното пространство на резервоара. Възможно ли е да се достигне максималния капацитет на подготвеният за пренасяне контейнер със строителни отпадъци?

Плътността на материала за извозване се определя от съотношението на телесната маса към обема. Мерната единица, която се използва за определяне на обем за контейнер за строителни отпадъци е  kg / m3 (kg разделена на кубически метър). 

Да разгледаме следния пример.

Пример:

2 кубически метра пясък ще „тежат“ 3000 килограма или 1 куб. метър е 1500 кг.

Обемите на контейнерите за строителни отпадъци са различни, но един контейнер може да е 7  куб. м. 

Контейнер за строителни отпадъци, съдържащ 7 куб. м.  пясък (без опаковка!) ще „тежи“ 1500 x 7 = 10 500 (килограми).

Например камиона Камаз е с товароносимост около 12 тона = 12000 кг и лесно е може да се пресметне спрямо обема на строителните отпадъци дали може да бъдат транспортирани с него. Гранитът и  стоманобетон са материали с по-голяма плътност от пясък, който дадохме за пример по горе. Плътността на стоманата е около 5 пъти по-голяма от плътността на пясъка, а  пример за по-малка плътност може да се даде с  плътността на бора, която е повече от три пъти по-ниска.

Строителните отпадъци могат да имат  различни вещества и трябва да се има в предвид тяхното приблизителното съотношение като обеми на елементите, които са в строителните отпадъци: колко тухли, колко бетон се съдържат и др. Предвид тези съотношения може да се изчисли обемът, който е нужен за извозване на строителни отпадъци  и да се направи най – подходящия избор на контейнер. При по-голяма плътност на строителния материал ще бъде нужен контейнер с по-малък обем и няма да е нужно да бъде препълван до крайния си капацитет .

Ние от ЕКО ДОМ (https://ekodom.bg) разполагаме с различни контейнери за строителни и производствени отпадъци като обем и ще можем да отговорим на вашите очаквания за извозването и осигуряването на чистота на вашият строителен обект.

Ако все се чудите  за  избора на контейнер и превозно средство за извозване на строителни отпадъци, се свържете с нас или разгледайте сайта ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се