Рециклиране

Какво представлява процеса  рециклиране?

Рециклирането е процес, при който се възобновяват началните свойства на даден материал (например стъкло, метал, хартия и други ) и неговото повторно използване за направата на ново изделие. Рециклирането представлява способ за  трансформация на стари и използвани предмети / неща в нови, начин за превръщане на боклуците в нови продукти, които купуваме и използваме. За много предмети, които смятаме, че са отпадъци могат да бъдат рециклирани в нови изделия и по тази начин да се преизползват отново. Пример за такива материали са пластмасови бутилки, вестници, кашони, кенове, буркани, бутилки и много други.

Какво представелява разделно събиране на отпадъците и защо трябва да се прави?

За да достигнем до крайния процес по рециклирани отпадъци, първата стъпка е разделяне на рециклираните от нерециклируемите отпадъци.

Най – правилния способ е да се направи този процес преди самото изхвърляне като се отделят различните материали, а след това самите рециклируеми материали да се разделят допълнително – например хартията от стъклото тай като технологията им за рециклиране е различна.

Освен че осигурява вторични суровини за производството на нови изделия, разделното събиране спомага за по-малко количеството на отпадъците, които се депонират, което от своя страна води до спестяване на финансовите разходи и удължавайки експлоатационния срок на депата.

Кои участва в целия процес ? Ние хората сме основните участници като като от нас зависи целия процес по рециклиране доколко ще е успешен ! Ако има повече рециклируеми материали, ще спестим много ресурси на нашата Земя като например няма да има толкова отсечени дървета за създаване на хартия. В предишни наши статии сме разглеждали конкретни пример колко може да се спести от рециклирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се