Рециклиране – описание и рециклиране на хартия у дома

Рециклирането е много важен процес, който може да допринесе за спасяването на планетата от опасности като глобалното затопляне и прекомерното увеличаване на боклука в различни нейни части като океаните. Като изхвърляме пакети от храни, препарати и други стоки, ние допринасяме малко към процеса за опазване на Земята.

Какво всъщност представлява  рециклирането като процес ? Как се рециклират отпадъците? 

Рециклирането е процес, при които отпадъците се превръщат в нещо ново т.е. материал, който може да се преизползва . Когато някой от нас изхвърли  отпадък,  той бива извозван на сметище, където всички отпадъци се събират и  след това те биват сортирани. Крайната дейност по тази верижка е рециклирането, където например една кола, която е за скраб ще бъде претопена и нейния метал ще бъде използван за друго.

Добрата новина в днешно време е, че почти всички отпадъци могат да бъдат рециклирани. Всеки изминал ден стотици или хиляди учени работят върху изобретяването на нови начини как нашите отпадъци да се рециклират ефективно. Но какво точно правят с рециклирането?

Съществуват различните видове рециклиране и можете дори сами да направите  собствена хартия у дома.

Създаването на хартия е много добър  начин да използвате ваши стари парчета хартия, които са наоколо. 

Как вие може да рециклирате хартия у дома ?

Процеса започва чрез смесване на цялата хартия, която сте събрали, в сапунена вода за да я почистите добре. Мастилото по хартията се размива и след това вече мократа хартия се разточва вследствие, на което тя става наистина тънка. След това се оставя да изсъхне. Големите фабрики  за рециклиране на тонове хартия разполагат с техника, с която могат да произвеждат много видове   хартия, като картон или цветна карта за пример

Изработка на хартия у дома – описание на процеса

Трябва да вземете  хартиени парчета и ги след това ги сложете за около 40 минути в гореща сапунена вода.

Вашите родители могат да ви помогнат с  смесването на  мократа хартия в блендер като целта е да стане на паста в края на блендирането. 

След като изкарате хартията от блендера, трябва да изпразните сместа в голям квадратен тиган и трябва да добавите около 4 см вода. Натиснете силно с някакво парче от пластмаса сместа, което  трябва да бъде с еднакъв размер като тигана и след това се отцежда водата навън.

След тези дейности вие трябва да поставите пластмасата с хартиената смес върху нея на кърпа и внимателно да отстраните пластмасата.

Сложете една кърпа отгоре и я разточите с точилка, така че стане тънка и сместа трябва да бъде изградена. Последната  нужна дейност преди да получим рециклирана хартия е тя да изсъхне за цяло денонощие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се