Рециклиране на хартия. Предимства.

Рециклиране и сортирането на хартия и на други видове отпадъци е много  отговорна дейност на човечеството. С всяка изминала година се отсичат много дървета по целият свят, чиито суровина се използва включително за създаване на хартия. Какво се случва след това ? 

След като се  използване един път, цялата хартия се изхвърля на боклука. Цяла западна Европа има практика активно  да развива и напредва с най-смисленни и модерни методи за използване на отпадъците пак чрез преработката им.

По света  се разпространяват различни технологии, които дават шанс за ефективно да се използване на  вторичните суровини вкл. при рециклиране на хартия. В страните от Европа има практика от много време да се поставят контейнери за сортиране на битови отпадъци от домакинството.

Защо трябва  да преработваме използваната хартия и да се сортира?

Най – важната причина е ,че производството на хартия е в състояние да навреди сериозно  на околната среда. При производството на хартия в околната среда  се отделят много и различни  токсини като формалдехид, хлорен диоксид и др.

Преработката и рециклиране на хартия  е много по – безвреден процес за природата.  Според данни на американски еколози, при преработка на хартия, замърсяването на водата и въздуха е намаляло съответно на 37% и 74%.

Втора друга важна причина е свързана с намалява на обема на използване на енергия при производството на хартия. Според предварителни оценки, когато има  организиран процес на преработка на хартиени отпадъци, може да се намали обемът на изразходваната енергия от 40% до 60%.

При преработката на хартия, ние спасяваме един живот на дърво. Колкото повече хартия се преработва, толкова повече дървета ще бъдат спасени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се