Причини за нарастването на отпадъците

Въпреки по – голямата популиризация на тенденциите за опазване на околната среда, отпадъци не намаляват, е точно обратното – стават все повече. Основно количеството отпадъци от хората се увеличават с нарастването населението на големите градове. Значителен принос имат и производителите, които използват синтетични опаковки. Стоки за еднократна употреба или нетрайни стоки също съставляват голяма част от ТБО. Нарастването на благосъстоянието също влияе върху увеличаването на боклука: предметите не се ремонтират, а се изхвърлят.

Методи за изхвърляне на отпадъци

Проблемът с натрупването на отпадъци е всеизвестна от много време. В същото време особеността на сегашните отпадъци се крие в бавната им скорост на разграждане: пластмасите и металите могат да се разлагат в продължение от 100 до няколко стотин години.

Най-популярните методи за изхвърляне на отпадъци включват:

естествено разлагане в околната среда;
изхвърляне на сметища;
сортиране и рециклиране.

Проблемът с естественото разлагане, който е познат от масивните неразрешени депа, е, че само хранителните отпадъци се разлагат в рамките на 30 дни. Останалите компоненти на ТБО изискват месеци, години и векове. Следователно, боклукът се натрупва, което засяга не само естетическия компонент, но и води до замърсяване на околната среда.

Най-разпространеният метод за управление на отпадъците е депонирането. Депото е специална инженерна конструкция, която минимизира замърсяването на околната среда. Високотехнологичните депа използват депонен газ за генериране на електроенергия. За съжаление, поради липса на финансиране и други фактори, сметищата често се превръщат в разрешени депа. В този случай се нанасят сериозни щети на околната среда.

Няма нито една страна в света, в която проблемът с натрупването на отпадъци да е решен на 100%. Произвеждат се боклуци и това е естествено. В същото време има методи за намаляване на количеството отпадъци. Сортирането на отпадъци и повторното използване на суровини е най-обещаващият начин за рециклиране. В същото време рециклирането може да навреди и на околната среда, например, когато боклукът се изгаря за енергия. Този вид рециклиране се нарича изгаряне.

Има безопасни и условно безопасни видове рециклиране, те включват:

механични – рязане и шлайфане;
химически – обработка на определени видове материали с химичен реагент за получаване на суровини;
рециклиране чрез пиролиза – безкислородно нагряване на отпадъци с отделяне на голямо количество енергия.

По този начин е възможно да постигне намаляващ ефект от отрицателното въздействие на депата.

Опасността от депата за отпадъци се крие във факта, че протичащите химични реакции между различните компоненти на ТБО, както и биохимичните процеси водят до създаването на различни токсични съединения и стават източници на инфекция. Депата за отпадъци са изложени на различни валежи, което от своя страна означава до създаването на отпадъчни води. Вода, обогатена с токсични съединения, прониква в почвата, където замърсява подземните води. Освен химически токсични съединения, тежки метали, отпадъчните води съдържат и патогенни микроорганизми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се