Методи за управление на отпадъци

В тази статия ще ви представим най – добрите методи за управление на боклуците около нас при изхвърлянето им.

Рециклиране

Рециклирането е процес, за които сме писали много в други предишни статии в нашият блог – както интересни факти, така и какво означава. Това е процес, при които дадени материали се преизползват да се създаде нова стока без да се хабят ненужни  нови ресурси за това. Например то рециклирана хартия се създава напълно нова, която може да се печата или пише върху нея. Процеса по рециклиране започва още преди депото. Има  в много градове в 21 век, които разполагат с контейнери за битови отпадъци, които са разделени за различни материали. След като се съберат разделно, отпадъците биват сортирани, преработени и вече рециклирани, материалите се връщат в  употреба за създаване на нови предмети.

Компостиране

Компостирането е много добър начин за изхвърляне и също така повторно преизползване на органични боклуци. При процеса компостирате, поглъщате органични отпадъци и ги заравяте в земята, като по този начин се създават почви с по богати свойства. Такива почви са по – благородни относно реколта и др.

Изгаряне

При процеса на изгаряне може да се получи полезна енергия, която да се използва при захранване с ток на домакинства, но това ще е за сметка на околната среда.

Депо

Също така боклукът може да бъде докаран до лицензирани сметища, където да се съхранява и обработва в бъдеще. Такива депа имат такса за прием на смет като тя може да варира

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се