Къде можем изхвърлим строителните си отпадъци?

След дълго търсене  на  апартамента на мечтите ни и внимателно проучване на пазара, вие може да се похвалите, че сте се сдобили с нов дом за вас и вашето семейство. Старите собственици на дома ви са се изнесли, но за вас остава задължителното да почистите след тях. Вие трябва  да се отървете от старата им покъщнина, да ремонтирате например цялостно вече вашата баня и да направите поне малък освежителен ремонт на новият ви дом. След тези дейности има естествено образувано голямо количество строителни отпадъци, които са заформени от   доста плочки при ремонта на банята, керамика, бетон и какво ли още друго. Вие трябва да мислите къде да изхвърлите вашите строителни отпадъци и стигате до два варианта – да ги изхърлит сами или да ползвате услугите на професионална фирма за извозване на строителни отпадъци. Ако решите, обаче да изхвърлите вашият боклук в битови контейнери трябва да сте наясно, че подлежите на акт и глоба, ако бъдете хванати. Според законите в България строителния боклук се извозва от лицензирана фирма или се извозва от вас то депо за отпадъци и рециклиране.

Кои отпадъци са със статут строителни?

Строителни отпадъци се наричат отпадъци, които са генерирани от всякакъв вид дейност като разрушаване, включително и почва, изкопана от строителни площадки. Такива например са : бетон, тухли след разрушаване на постройка, керемиди, плочки от баня, счупени керамични изделия, дървесина, счупено стъкло, пластмаса, асфалтови смеси  и всичко друго ненужно, което е останало след ремонт на вашият дом.

Забрана за незаконно изхвърляне

Законът, за който споменахме по – рано ви забранява да  изхвърлите или изгаряте вашите строителните отпадъци т.е.  нямате право да ги изнете в гората или да ги транспорате до  друго безлюдно място. Също така вие нямате право да  изхвърляте в контейнерите за събиране на битови боклуци вашите строителни отпадъци. Зад прокарването на този закон има много причини – обикновените контейнери за смет не са създадени да издържат толкова тежки отпадъци и лесно се счупват и понякога такива контейнери не биват изхвърляни от камионите за смет, защото са прекалено тежки. Друг важен факт за строителните отпадъци е, че те не са биоразградими и е необходима различна обработка и рециклиране. Някои от тях могат да се използват отново.

Ако решите все пак да използвате битовите контейнери за смет за вашите отпадъци, има риск да отнесете глоба и акт в интервал от 300 до 1000 лв. Ако пък овластените органи ви хванат на местонарушението, когато сте с вашите строителни отпадъци, могат само да ви наложат глоба фиш от 10 до 50 лв.

За да не рискувате да си навлечете такива солени глоби, може да използвате професионална фирма за извозване на вашите строителни отпадъци. Ние от „ЕКО ДОМ“ 2011 ООД сме с дългогодишни традиции в сферата и можем да ви помогнем при последната стъпка от вашите ремонти дейности като това да се отървете от отпадъците ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се