Каква е история на боклука

Сигурно понякога сте мислили, че нямате  общо вие модерния човек от 21 век и един зрял човек отпреди 2100 или с този от преди само  200  – 300 години !

Общото между вас и предишните хора е,че сте чували фразата “ Изхвърли боклука, моля те!“.

Справянето с боклука не е проблем от този или миналия век – той е много старт и хората са в борба с този проблем откакто са преминали към друг живот, а не номадския. Например античния град Атина е отворил първото си бунище преди цели 2500 години!

През Средновековието е имало друга практика, която е позволила по – лесното разпространение на болестите  и е имало много повече болни заради мръсната околна среда. Тогава е била разпространена практиката гражданите на европейските градове да отварят само вратите си и да изхвърлят боклуците си на улицата.

През 18 век в Англия се появил доклад, който свързва директно мръсната околна среда и болестите. Започнало в края на 18 век епохата на здравеопазването. Много градове стартирали кампании за събиране и извозване на техните отпадъци и ги откарвали на сметища, далеч от реки или улици.

През 19 век вече гражданите в Европа започнали да горят отпадъците си и чрез изгарянето създавали енергия за електричество за домакинствата.

Хората, които правили различни проучвания на боклука въвели термина „твърди битови отпадъци“, за да дадат точно описание на сметта ни. Това са например вечерята, която ние не сме изяли, хартии, стъклени счупени чаши и др.

Важни събития в историята на боклука

500 пр.Хр.    създадено е първото в света градско бунище, което е отворило врати  в антична Атина, Гърция.

1388        първи закон против случайно изхвърляне на отпадъци – английският парламент въвежда със закон забрана против изхвърлянето на боклук в реките и канавките.

1400        отпадъците на Париж  извън градските порти бил вече толкова висок, че причинява големи пречки за неговата отбрана.

1690        първа фабрика до Филаделфия създава хартия чрез рециклиране на влакна

1842        първа връзка между отпадъците и мръсната околна среда. Причината е доклад. 

1874        В Нотингам, Англия „пещта за изгаряне на отпадъци“ изгари отпадъци и създава чрез рециклиране електричество. 

1900        Добра практика в началото на 20 век – в  много градове се използвали прасета за справяне с отпадъците им. Според експерти, 75 прасета можели да изяда до цял тон боклуци на ден!

1904         Първият завод за рециклиране на алуминий в открит в Америка!

1920        Депонирането на сметище става най – използвания начин за решаване на проблема с отпадъците !

1959        Създаване на първо ръководство за депониране на сметище с отпадъци!

1965        В САЩ се приемат редица закони за управление на боклуците

1997        Проведен е първият в историята „Американски ден за рециклиране“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се