Интересни факти за рециклирането и отпадъците

От 1000 кг стоманени отпадъци може да се получи до 900-950 кг метал, за чието извличане от суровини ще са необходими 3,5 тона изкопана, превозена и преработена желязна руда. Спестяват се още – 495,8 КWh електроенергия; 1450 кг въглища; 66,1 куб. м вода. Емисиите на отровни газове намаляват значително.

За да се получат 900 кг метал  е нужно да бъдат рециклирани към 1 тон стоманени отпадъци. Ако трябваше да се получи метала  чрез метална руда, щяха да са нужни  3,5 тона от нея, така че материала, необходим за това се спестява. Спестяват се още 495,8 КWh електроенергия; 1450 кг въглища; 66,1 куб. м вода.  Самите вредни емисии за атмосферата са по – малко, когато се рециклира стоманата.

Ако се рециклират пластмасови отпадъци в размер на 1000 кг се спестява производството на 2,2 тона нефт; 3,9 тона течни горива; 2630 КWh електроенергия.

На 100 кг битови отпадъци по света се падат средно по  23 кг хартия, 9 кг метали. Също така 8 кг стъкло и 28 кг хранителни отпадъци се добавят към тези битови отпадъци. Това са относителни тегла на изброените материали въз основа на направени проучвания.

След проучване, може да се пресметне, че всички сметища в  България имат площ, която е по – голяма от над 3000 футболни игрища. Ако всички боклуци се преработват правилно и пълноценно, площта им ще намалее драстично, а парите получени от процеса по рециклиране ще подпомогнат нашата икономика!

Всички рециклирани отпадъци за град София, които се създават всяка година се оползотворяват пълноценно, ще носят по добра печалба от нефтопровода Бургас – Александруполис.

За проучване е отчетено,  че всеки български гражданин отделя полезни отпадъци на стойност от около 30 лв. като по  – голямата част от тях отиват директно на сметището. Тази сума напрамер се равнява за година на такса смет за гр. София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се