Интересни факти за боклука

Днес ще разгледаме няколко интересни факта относно боклука :

– Най-многобройният боклук на Земята са цигарените фасове. Всяка година се изхвърлят средно по 505 000 000 броя фасове.

– Първата държава, която е стартирала сама преработката на своите отпадъците е Англия отпреди още преди 200 години. В края на XIX век там е бил построен първият завод за изгаряне на боклука. Днес страните от Европа рециклиране на отпадъци се разбира сортирането му и използване като вторична суровина.

Държавата, която се справя най-ефикасно с отпадъците е Швейцария, която преработва 52% от цялото количество отпадъци. След нея се нареждат Австрия (49,7%) и Германия (48%).

– Интересно е, че боклукът е оставил следа и в религията. Например, земята под Йерусалим, където са се изхвърляли и периодично изгаряли отпадъците, в Библията е наречена Геена Огнена. За християните Геена става олицетворението на ада на земята.

– Всяка секунда на Земята се появяват 3,7 кг „екологично безвреден боклук“: остатъци от храна, яйчени черупки, обелки от картофи и др. Той представлява 29% от средностатистическата боклучена кошница на съвременния човек. Останалите съставляващи са: 24% – картон и хартия, 18% – стъкло, 11% – пластмаса, 4% – метал и 18% – други материали.

Стара техника

– Огромна грижа и проблем имаме с рециклирането на старите компютри. В тях има много опасни за околната среда съединения и по тази причина в Европа са създадени специални, затворени депа само за преработка на компютърна техника. 

– Най-голямото депо в света се намира в  Северна Америка, в местност, която се казва Fresh Kills. Tя има площ от цели 1250 хектара, което е равно на 1720 футболни игрища. 

– Получаването на електричество за сметка на изгаряне на отпадъци в британския град Едмънтън, дава годишно икономия  на града за 100 000 тона въглища.

– В целия свят повече от 11000 млекопитаещи, птици и риби умират от изхвърлени найлонови пакети в околната среда. Животните ги изяждат или се задушават от тях.

– Всяка година се изхвърлят над 7100000 тона дрехи по света, от които  12% се сортират и преработват и са годни пак за употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се