Интересни факти за боклука – част 3

Любопитни факти за боклука:

-Градската управа на Сан Франциско, САЩ е  забранила употребата на всякакви биологично неразлагащите се найлонови торбички в супермаркетите в рамките на града;

– Европа ще създава 45 процента повече боклук през 2020 год. отколкото преди 25 години – 1995 година. В края на тази година ще разберем така ли е ?

– Европейският съюз пройзвежда около 1.4 млрд. тона боклуци на година. На човек от населението на ЕС се делят средно по около 3.6 тона, а 40 млн. тона от всички  боклуци вредят на околната среда и може да доведат до сериозни замърсявания.

-Рециклиращата индустрия дава на света все по-огромни количества суровини за производството – минимум 50% от хартията и стоманата, 43% от стъклото и 40% от несъдържащите желязо сплави, произведени в ЕС, се създават от материал, който е бил рециклиран вече;

– 1 тон вторични суровини от хартия икономисва : 3.5 куб.м. дървесина; 810kW/h електроенергия; 0.8 тона целулоза; 200 куб. м. вода.

– 1 тон алуминий се произвежда успешно от 1250 кг вторични материали от същия метал

– Внедряването на един тон стъклени трошки при създаването на ново стъкло спестява 1.1 тона първични суровини.

 – За създаването  на стъкло от трошки е нужно 40% по-малко количество енергия отколкото за производството му от пясък, както е обикновено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top
Обадете ни се